Wonen in een

Volkswagen T3
IMG_3226 (1).JPG
IMG_3305 (1).JPG
Vrijheid ten top!

 

Een kleine twee maanden wonen we nu in onze oude Volkswagen-bus, Chewie.

 

We hebben ons huis in Amsterdam en vrijwel alles wat we hadden verkocht, om samen met onze twee hondjes te gaan rondreizen door Europa. Dit is ons verhaal.

Het begin van een nieuw avontuur

 

Op dit moment zitten we in het noorden van Portugal. We hadden bedacht kerst In Porto te gaan vieren. Daar zijn we allebei nog nooit geweest, maar we hadden gehoord dat het een fijne en sfeervolle plek is. We zaten trouwens al helemaal in het zuiden, in de Algarve. We zijn behoorlijk laat in het jaar vertrokken en het begon al snel flink koud te worden, vooral ’s nachts. Een warme plek om te wennen aan dit leven voelde niet als overbodige luxe. En dus zijn we in vrij korte tijd direct doorgestoomd naar het meest zuidelijke deel – en sloegen we Spanje zelfs volledig over, afgezien van een praktische, korte nacht bij een obscuur truckerscafé.

 

IMG_3604 (1).JPG

 

We zijn zo vrij als een vogel, als een vlieger zonder touw. Dat is best gek. We merken dat we het soms fijn vinden om van spot naar spot te hoppen en allerlei nieuwe plekken te ontdekken, en soms voelt het beter om ergens wat langere tijd door te brengen. Van de mensen in die buurt te leren kennen tot zelf een beetje tot rust te komen, of gewoon wat noodzakelijk werk te doen dankzij wifi dat er bijvoorbeeld is. Hedwig is blijven werken als freelance journalist en Jeroen houdt zich bezig met het maken van websites en drone-video’s.

 

IMG_3779 (1).JPG

 

En soms is het heerlijk om ergens afgelegen in de natuur te staan, en soms verlangen we naar het bruisende van een stad. Waar we al wel achter zijn is dat het allemaal niet zo zwart-wit is als het soms lijkt. Dat drukke leventje van ons Nederlanders vraagt soms om een vlucht naar een huisje op de hei. Even helemaal niets. Maar dat we constant in touw zijn komt óók door de energie die binnenin ons brandt, en die ervoor zorgt dat we mooie dingen maken en altijd op zoek zijn naar iets nieuws. Dat is niet per se slecht. Het is de stress en de werkdruk die ons uitput, het is het moeten van dingen dat ervoor zorgt dat we er soms even genoeg van hebben. Dat is één van de redenen waarom wij voor dit avontuur hebben gekozen: wat gebeurt er als we nog maar heel weinig moeten? Wat maken we dan mee en hoe blij zijn we dan?

 

IMG_0856 (1).JPG

 

Best heel blij, kunnen we je vertellen. We hebben al fantastische dingen meegemaakt, van een groots kampvuur in the middle of nowhere samen met geweldige mensen waarvan we bijna niemand kende (maar vrienden zijn onderweg snel gemaakt) tot zo hard als je kan rennen over stranden die eindeloos lijken te zijn. Van honderden sterren en de Melkweg kunnen zien tot bij kaarslicht genieten van Portugese kaasjes en wijn. Van lopen langs de kantelen van een kasteelmuur van een historische stad tot in de zon je was ophangen.

 

Nu heeft het misschien wat weg van één grote vakantie, maar dat is niet zo. Ons leven is totaal ongedwongen en wat we vandaag doen zouden we meestal net zo goed morgen kunnen, maar gek genoeg zijn de momenten waarop we écht niks hebben gedaan makkelijk op één hand te tellen. Het is veel gedoe om met twee mensen en twee honden te wonen op zo’n klein oppervlak en er gaat best wat tijd zitten in simpele zaken zoals boodschappen doen, onze kleding wassen en ook: het vinden van een nieuwe slaapplek. De dagen zijn in ieder geval zo voorbij.

Wat de toekomst ons zal brengen weten we niet – en dat is misschien wel het beste van alles. Het zal sowieso schipperen zijn tussen een gebied heel goed willen leren kennen, en zoveel mogelijk zien in een korte tijd. Het is goed dat we onszelf soms eraan herinneren dat dit blijvend is, voor zo lang we het leuk vinden dan, en geen vakantie waarin je zoveel mogelijk als je kan wil doen en thuis wel weer gaat uitrusten. Dit ís ons thuis, zo onderweg. Dit is ons leven.

 

IMG_3226 (1).JPG

 

Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen treffen voor de overtocht naar Marokko, waar we van camperaars enorm goeie verhalen over horen. Omdat we honden hebben moeten we eerst langs een dierenarts voor een gezondheidsverklaring en een bloedonderzoek. Die laatste zodat ze later ook weer mee terug mogen Europa in, niet geheel onbelangrijk.

 

We willen in ieder geval ontzettend graag nog naar Engeland, Schotland en Ierland, maar ook Scandinavië staat hoog op de verlanglijst (hopelijk ook IJsland, als dat gaat lukken met een boot) en zeker de landen in Oost-Europa. Het is een gek idee dat we zelfs zo Azië in kunnen rijden, als we daar zin in hebben. De wereld is onze huiskamer.

 

Benieuwd hoe dit verder gaat? Jeroen en Hedwig zijn te volgen via Instagram en hun website.

 

Deel dit bericht op social media!

-