Bijzondere rondreis

door Marokko
marokko.png
de-marokko.png
Marokko, Noord-Afrika

'Marokko, wat ben je sprookjesachtig.'

 

Je hebt al mijn verwachtingen overtroffen. Van het drukke Marrakech tot de stilte van de Sahara. Allemaal bijzondere herinneringen aan een bijzondere rondreis door Marokko, die ik dolgraag met jullie wil delen.

Onze reis begint op dinsdag 15 november.

 

Een reis waar we al een tijd naar uitkijken. Ik boekte deze georganiseerde reis namelijk al een aantal maanden geleden via TravelBird. We landen rond half 6 op het vliegveld van Marrakech en worden naar onze Riad midden in het centrum gebracht. Het is druk op de weg en ik kijk mijn ogen uit. Wat een scooters! Ze schieten overal tussendoor. We rijden door smalle straatjes, langs de souks en weer verder. Wanneer onze chauffeur stopt zijn we midden in het centrum.

 

Onze riad bevindt zich in een smal straatje waar je alleen te voet kunt komen.

We krijgen een warm welkom en de kamers zijn ruim en schoon. Eenmaal gesetteld eten we onze eerste tajine met onze reisgenoten uit België. Smaakt goed! We sluiten de maaltijd af met Marokkaanse muntthee (zoet!) en een grote schaal vers fruit.

 

Het Atlasgebergte, dag 1
De volgende ochtend gaan we vroeg uit de veren (07.00 uur). Op naar het Atlasgebergte (1.5 uur rijden). Onze gids leidt ons over een smal bergweggetje naar een traditioneel berberhuis. We zien hoe men in de bergen leeft, hoe ze koken en hoe ze slapen. Het is mooi om te zien hoe anders deze mensen leven en hoe goed we het in Nederland hebben, waar we omringd zijn door luxe en comfort. We vervolgen onze weg door de bergen tot we in een klein dorp aankomen. Te voet gaan we verder, steeds een  stukje hoger het gebergte in, tot we uitkomen bij een prachtige waterval. Het is een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard.

 

atlas_02.jpg

 

 

atlas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wandeling_gebergte.jpg

 

 

We gaan nog een stukje hoger en genieten van een adembenemend uitzicht. We lopen een andere weg terug om weer in het dorp uit te komen. Van de wandeling hebben we trek gekregen! Tijd voor de lunch. Tajine, couscous en als toetje een flan. Geen aanrader overigens, die flan. Eigenlijk is het gewoon drilpudding zonder smaak. Maar ach, de tajine smaakt weer heerlijk en we rijden terug naar het levendige Marrakech.

 

berber_huis.jpg

 

 

 

thee_berber.jpg

 

 

 

De avondmarkt, dag 1 avond
We zijn behoorlijk moe maar besluiten nog even een wandeling te maken naar de avondmarkt op het Djemaa el Fna plein. Hier vind je tientallen marktkraampjes met verschillende producten. Veel fruitkramen, maar ook kraampjes met sjaals, tassen, sieraden en zilveren lampen. Een man met een aapje passeert ons en we lopen langs een cobra en een ratelslang. Moe van alle indrukken slenteren we terug naar onze riad om de volgende dag het bruisende Marrakech verder te ontdekken.

 

avondmarkt.jpg

 

 

 

markt.jpg

 

 

Marrakech, dag 2
We beginnen onze ontdekkingsreis net buiten het centrum in de Majorelle tuinen (20 minuten lopen vanaf het centrum). In één woord, wauw. Wat een kleuren! De tuin is prachtig onderhouden en staat vol met cactussen. De tuin werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, maar is sinds 1980 eigendom geweest van Yves Saint Laurent (overleed in 2008) en zijn partner Pierre Berge.

 

tuin2.jpg

 

 

 

 

tuin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prints.jpg

 

 

Medersa El Youssef, dag 2
Marrakech is de stad om te verdwalen, om vervolgens de Koutoubia Moskee (steekt hoog boven de stad uit) weer op te zoeken en vanuit daar weer de goede richting op te lopen. Zo belanden wij bij Medersa El Youssef. Een prachtig gebouw dat voorheen één van de belangrijkste Koranscholen was. De wanden zijn versierd met gekleurde tegeltjes en houtsnijwerk.

 

youseff (2).jpg

 

 

 

 

kever (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marktoverdekt (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

schoentjes (2).jpg

 

 

Leerlooierijen, dag 2
We slenteren verder door smalle straatjes, door de Souks met zijn winkeltjes, langs de Koutoubia Moskee en verder naar de leerlooierijen waar we onze ogen uitkijken. De leerlooierijen of ‘tanneries’ laten je zien hoe het proces van huid tot leren tas verloopt. Confronterend om te zien. De arbeiders staan in de volle zon, zwaar en ongezond werk te doen. Wil je de leerlooierijen bezoeken neem dan een bosje verse munt mee om de stank iets beter te verdragen. Laat je overigens niet ompraten om met een gids mee te lopen. Je kunt alles uiteindelijk wel vinden met een plattegrondje uit bijvoorbeeld een reisgids. Je moet voor deze ‘persoonlijke gids’ achteraf namelijk altijd betalen.

 

leer (2).jpg

Aït-Ben-Haddou , dag 3
Van de drukte in Marrakech vervolgen we onze bijzondere rondreis door Marokko naar de Sahara. Een busreis van maar liefst tien uur zal ons naar deze woestijn brengen. Onderweg maken we verschillende stops bij onder andere de stad Aït-Ben-Haddou, waar verschillende films en series zijn opgenomen. Zo was het stadje het decor van The Gladiator en Game of Thrones.

 

filstad (2).jpg

 

 

deur (2).jpg

 

Handgemaakte tapijten, dag 4
In de avond van dag 3 komen we bij Hotel Taborihte Kasbah aan, die tussen een rode rotspartij ligt verscholen. We eten er tajine met kip en citroen, drinken ‘Berber whisky’ (Marokkaanse muntthee) en genieten van een knapperend haardvuur (de Berbers zijn de oorspronkelijke inwoners van Noord-Afrika). De volgende ochtend staan we vroeg op om het laatste stukje naar de Sahara af te leggen. Onderweg maken we een stop bij een tapijten ‘winkel’. Alle tapijten worden hier door vrouwen uit de bergen gemaakt. In de winter komen deze hier met de kinderen overwinteren. De mannen komen om de twee maanden terug en wisselen elkaar af.

 

tapijten (2).jpg

 

 

renske (2).jpg

 

Sahara, dag 4
Rond drie uur die middag is het dan eindelijk zover. De dromedarissen staan klaar en onze rit kan beginnen. We zitten zo’n anderhalf uur op de dromedarissen en stoppen om naar de zonsondergang te kijken. Sprookjesachtig, zo midden in de stilte van de Sahara. Adembenemend. Rond vijf uur arriveren we bij onze slaapplek voor die nacht, een klein tentenkamp. We eten een Berber maaltijd van linzensoep, wederom tajine, en mandarijnen.

 

sahara4 (2).jpg

 

 

 

kameel2 (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sahara_sun (2).jpg

 

 

Terug naar Marrakech, dag 5 en 6
Om vijf uur die ochtend worden we gewekt en klimmen we weer op onze dromedaris. We genieten van de stilte, de schemering en de sterren die nog steeds helder aan de hemel staan. Rond zes uur zien we de zon opkomen en is ons duizend-en-één-nacht sprookje afgelopen. Een rit van 11 uur staat ons voor de boeg, terug naar Hotel Riad Qodwa net buiten Marrakech.

 

slapen (2).jpg

 

 

vuur (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste twee dagen van onze reis door Marokko ontspannen we bij het zwembad en lezen we ons boek uit. Een bijzondere rondreis door Marokko om nooit te vergeten. Wat een indrukken. We hebben onze ogen uitgekeken, nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe mensen ontmoet. Die avond kruipen we dicht tegen elkaar aan, om ons warm te houden bij het kampvuur. We luisteren naar de live Berber muziek, kijken naar de oneindige sterrenhemel en spelen gitaar. De nacht is koud en we slapen slecht. De bedden zijn gemaakt van drie kratjes met daarop een matje en twee dekens. Maar ach, wie in de Sahara wil slapen moet er wat voor over hebben. Absoluut het hoogtepunt van deze bijzondere rondreis door Marokko!

 

Reizen met TravelBird
Het reizen met TravelBird kan ik iedereen aanraden. Alles was goed geregeld en onze bijzondere rondreis door Marokko is daardoor vlekkeloos verlopen. Iedereen die eraan denkt Marokko te bezoeken, doen! Ook al probeer ik deze reis namelijk zo goed mogelijk te omschrijven, je beleeft het pas écht wanneer je zelf het zand van de Sahara tussen je tenen voelt en je het zonnetje op je gezicht voelt branden.

 

riad3 (2).jpg

Handige tips:
– Geld wisselen kan direct op het vliegveld van Marrakech. Je wisselt je euro’s in dirhams. Ze vragen je of je gebruik wilt maken van een tijdelijke creditcard waar ze je geld opzetten. Persoonlijk raad ik je dit af, aangezien je een bedrag voor de kaart moet betalen dat je niet meer terugkrijgt. Geef dus aan dat je al het geld contant wilt ontvangen.
– Heb je een leuk souvenir gevonden? Vraag dan naar de laagste prijs. En ga vanaf daar onderhandelen. Het onderhandelen is hier de normaalste zaak van de wereld. Ze zien het als een sport. Succes!
– Draag als vrouw niet al te blote kleding. Draag eerder een shirt met korte mouwen en een broek of rok die over de knie valt.
– Slaap je in de Sahara, kleed je dan goed aan. In de nacht kan het zelfs  vriezen! Het meenemen van een kleine thermoslaapzak is ook een aanbeveling.

 

 

Deel dit bericht op social media!

-