Tien weken roadtrippen

in een Vw camper
omslag (1).jpg
Schermafbeelding-2017-01-11-om-21.59.55 (1).png
Europa

Niek en Marleen kochten een Volkswagen camper busje... 

 

om er vervolgens een jaar lang aan te klussen. Maar met resultaat! Ze gingen tien weken roadtrippen door Europa met ‘Het blauwe busje’ om het nu te verhuren aan andere liefhebbers. En laat ik nu net die liefhebber zijn! Binnenkort ga ik er samen met Jochem mee roadtrippen, maar ik wil natuurlijk eerst het mooie verhaal van Niek en Marleen met jullie delen!

Vrijheid, blijheid en de wereld ontdekken…


Na vier weken rondtrekken in een groene gehuurde camper door Frankrijk in 2014 waren mijn vriend en ik verkocht. ‘Zo’n busje willen we zelf ook!’ Ondanks dat we door pech aan de camper, onze roadtrip abrupt een week eerder moesten afbreken, bleven we verliefd op de t2 busjes. Doordat we een week eerder thuis kwamen, hebben we marktplaats afgestruind en kwamen we een blauw busje tegen: gebeld, gekeken en gekocht. Alsof het zo moest zijn…

 

Na een jaar intensief klussen was hij augustus 2015 eindelijk af! In de zomer van 2016 zijn we met het blauwe busje 10 weken door Europa getrokken: Wat fijn was dat! Op pad gaan met het blauwe busje betekend voor mij: vrijheid, blijheid en de wereld ontdekken. Als ik zo achter dat grote stuur zit, hoog boven de weg, op mijn gemak door Europa tuf met een roadtrip- achtig muziekje op de achtergrond, voel ik me vrij gelukkig Vrij EN gelukkig moet ik zeggen.

 

‘In een wereld waarin we met zijn allen al zoveel moeten, met een overvloed aan keuzes en spullen is het fijn en wat mij betreft noodzakelijk om te ont-moeten.’

 

Schermafbeelding-2017-01-11-om-21.57.32 (1).png

 

 

Graag geef ik jullie een aantal tips en voorbeelden waarom het reizen met een camper mij zo blij maakt:

 

1. Plan niet te veel vooruit en laat je verrassen
Wij hadden een grove planning: via Frankrijk, naar Spanje roadtrippen en dan naar Portugal. Misschien Italië en Kroatië? Dat was het idee. Wat ik heerlijk vond was dat we echt per dag leefden: waar slapen we vanavond, wat eten we vandaag, waar zullen we de komende dagen naartoe rijden, hebben we nog genoeg drinkwater? Je leeft erg in het moment en daardoor verdwijnen de dingen die in het ‘gewone’ leven belangrijk lijken zoals de Facebook pagina’s van zogenaamde vrienden checken… Doordat we ons hebben laten verrassen tijdens het roadtrippen, zijn we spontaan bij verschillende leuke dingen uitgekomen: zo kwamen we in Portugal terecht bij een sardientjes feest, in Spanje bij een dorpsfeest met groots vuurwerk en kampeerden we op te gekke slaapplekken die we in de boekjes nooit hadden gevonden.

 

2. Vermijd snelwegen en tolwegen
Vaak is de snelweg helemaal niet sneller omdat het busje rond de 100km per uur kan. Daarnaast is het zeker niet leuker.

 

3. Kijk net even verder voor een toffe slaapplek
Zowel in Spanje als in Portugal hebben we regelmatig wild gekampeerd. We hebben op de tofste plekken geslapen: bij een klooster op een berg in Spanje, op een cliff aan de zee in Portugal, kwamen we in karakteristieke dorpjes terecht waar je zo het Spaanse of Portugese leven in wandelde met geen toerist te bekennen.

 

Schermafbeelding-2017-01-14-om-13.39.10 (1).jpg

 

4. Volg je gevoel
We zijn regelmatig een kampeerterrein opgereden waar we beiden geen goed gevoel bij hadden. Ook al waren we soms moe en hadden we geen zin meer, toch reden we dan verder en dit zorgde altijd voor een veel leukere en mooiere plek!

 

5. Je leven overdenken en een stuk bewustwording
Door een tijd te roadtrippen in een camper ga je terug naar de basis. Je hebt weinig spullen, niet altijd internet (heerlijk overigens), veel tijd om na te denken, te lezen, te praten. Alles gaat in een wat lager tempo en kost net iets meer moeite om het voor elkaar te krijgen. Het busje rijd bijvoorbeeld geen 120, heeft geen toilet en douche, geen stromend water, geen wasmachine… In het gewone leven gaat alles snel, we willen veel, moeten veel (of denken veel te moeten). Zelf ben ik erg gaan nadenken over wat ik eigenlijk allemaal wil in het leven. Volgens mij heeft ieder mens wel dromen, plannen, ideeën die door de beslommeringen van alledag te weinig aandacht krijgen en blijven liggen. Zonde eigenlijk…

 

Schermafbeelding-2017-01-11-om-22.00.37 (1).png

 

6. Ontmoetingen met bijzondere mensen
Het ontmoeten van andere mensen tijdens het reizen vind ik een verrijking. We hebben een aantal leuke, grappige en (te) gekke mensen ontmoet. Zo hebben we in Zuid-Frankrijk deel genomen aan een surfweek en met zo’n 20 andere mensen een super week gehad. Surfen, lekker eten, kampvuurtje… We ontmoeten een Engels gezin, ze hadden ook een t2 busje bij zich en trokken door Europa. Een (overenthousiaste) Hagenees die vroeger altijd VW busjes had gehad maar door zijn leeftijd nu over was gestapt naar een ‘wit bakbeest’ zoals hij zelf zei. Spontaan gaf hij ons zijn miniatuur VWbusje, welke hij altijd meenam in zijn witte bakbeest. We ontmoeten een bijzondere dame van in de 70 die elk jaar vanuit Groningen in haar eentje naar Zuid Spanje rijdt met haar VW camper om daar te overwinteren. In haar eentje hé? Wat een bijzonder mens was dat…

 

Schermafbeelding-2017-01-11-om-21.58.58 (1).png

 

 

7. Vermijd de super marché’s
Dit is misschien wel de belangrijkste tip, zomaar gratis en voor niets: Voor wie wel eens in het buitenland in een supermarché is geweest, weet vast waar ik het over hebt. Je hebt er van die belachelijk grote supermarkten waar je van gekkigheid niet weet wat je moet kiezen. Toetje uitkiezen? AHHHHH er staan er 346 verschillende soorten. Ik werd er zeer ongelukkig van en vond het een groot contrast met het relaxte camper leven. En een grappige vergelijking met onze maatschappij: hoe meer keuzes, hoe meer de mensen van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen. Of laat ik voor mezelf spreken: ik ben niet zo goed met al die keuzes. Moraal van het verhaal: zoek gewoon lekker een klein buurtsupertje, dan ben je veel eerder klaar, steun je de hardwerkende kleine ondernemer en heb je meer tijd voor belangrijke dingen namelijk lekker te toeren.

 

Schermafbeelding-2017-01-11-om-22.00.10 (1).png

 

8. Ervaringen i.p.v. spullen
Wat ik geleerd heb van deze reis en me heb voorgenomen: ik wil meer van mijn maandelijkse geld uitgeven aan ervaringen in plaats van spullen. Telkens bedenk ik me dit weer als ik wil ga shoppen. Tuurlijk moet je af en toe nieuwe kleding of spullen, maar heel vaak zijn die nieuwe spullen helemaal niet zo nodig. Zo zijn we afgelopen December spontaan op wintersport gegaan naar Oostenrijk. Dit kostte best veel geld, maar het was een superervaring: en daar kan geen nieuwe spijkerbroek tegenop.

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om te gaan roadtrippen, ik kan alleen maar zeggen: gewoon doen!
Liefs, Marleen

 

Wil je het  blauwe busje huren? Dat kan! Klik dan hier.

 

Deel dit bericht op social media!

-